Snoddar och flätor

omslag svenska webSnoddar och flätor har varit vanliga detaljer i den vikingatida klädedräkten. De har använts längs överkanten på hängselkjolar, längs framkanten på kvinnojackor och hättor och troligen också på många andra ställen även om vi inte har några bevis för det. Intressant är att i de fall där brickband har suttit längs överkanten på en hängselkjol så har det alltid suttit en snodd som avslutning ovanför brickbandet.

Du kan köpa häftet direkt från min webshop, eller från någon av mina återförsäljare.

Alla de snoddar och flätor jag har hittat har varit tillverkade i ullgarn av olika tjocklek. Oftast vet vi ingenting om färgerna, men en gissning är att prydnadsdetaljer i dräkten oftast hade mer och starkare färger än tygerna i klädesplaggen.

Följande tekniker finns beskrivna i häftet om Snoddar och flätor.  Se Källor för den fullständiga källförteckningen. Återförsäljare hittar du under Länkar..

Tvinnade snoddar

DSC_5770 (4) kopieraEfter fynd från Kaupang, Køstrup och Dublin. Har använts för att pryda klädedräkten; längs överkanten på hängselkjolar och längs framkanten på en hätta.

Ögleflätade snoddar från Birka

Tolkning av ett flertal fynd av snoddar med trekantigt tvärsnitt från Birka. Har använts för att pryda klädedräkten; längs överkanten på hängselkjolar och längs framkanten på öppna kvinnojackor. Ögleflätade snoddar har ett någorlunda trekantigt tvärsnitt.

Påtade snoddar

DSC_5779 kopieraEfter två fynd från Gotland, plus ett antal påtdockor av ben från t.ex. Sigtuna och Lund, från 1000-talet. Kan ha använts för att dra ihop en påse/väska och som pärlsnodd. Påtade snoddar har ett fyrkantigt tvärsnitt.

Tredelad fläta

DSC_5798 kopieraEfter ett fynd från Dublin. Har suttit längs framkanten på en hätta. Treflätade snoddar är platta.

 

Sexdelad fläta från Haithabu

DSC_5795 kopieraInga Häggs tolkning av ett fynd från Haithabu. Har suttit längs åsen på en infodringssöm på baksidan av en hängselkjol.

Breda tuskaftflätor

DSC_5778 kopieraEfter ett fynd från Mammen och ett från Birka. Inga rester av färger finns kvar på fyndet. Användning okänd.

 

Pinnband från Birka

DSC_5768 kopieraEfter två fragmentariska fynd från Birka. Inga rester av färger finns kvar på fyndet. Användning okänd.

2 Comments

  1. Hej, i texten om hängselklänningar står att de flesta hängslen var i lin, men hur var de tillverkade?

    Tack för en bra hemsida!

    • Hej Alva,
      alla hängslen var tillverkade av smala tygremsor som syddes ihop till smala stroppar och sedan veks dubbla till öglor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *