Anpassa mönster

De flesta människor motsvarar av naturliga skäl inte standardstorlekarna S/M/L. Ibland räcker det fint att ta närmaste större storlek men där passformen är viktig kan man behöva anpassa sitt förstorade mönster.

 

Anpassa längd och vidd nertill

Oftast är det bara att lägga till eller ta bort önskat antal cm längst ner på fram- och bakstyckena. Detsamma gäller kilarna, även om vidden nertill då ändras något. Vill du inte att vidden ska ändras så kan du justera vinkeln på kilarna. Det är ju något du kan göra annars också, om du vill öka eller minska vidden nertill.


1. Förläng           2. Minska vidden     3. Förkorta      4. Öka vidden

Anpassa livlängd

Livlängden ökar du genom att klippa isär fram- och bakstyckena tvärsöver, mitt emellan midjan och ärmhålets nedre kant. Sedan drar du isär bitarna så mycket som du vill förlänga och tejpar ihop dem med en pappersremsa emellan.

Vill du istället minska livlängden så klipper du isär som ovan, lägger bitarna omlott så mycket som behövs och tejpar ihop. I bäggen fallen behöver sneda linjer, i det här fallet kan sidsömmen vara något sned, justeras så att lutningen blir jämn.


1. Klipp isär           2. Förläng           3. Förkorta

Anpassa ärmlängd

Ärmlängden anpassar du genom att klippa sönder ärmen tvärsöver på mitten och dra isär eller lägga omlott som ovan. Ärmsömmen behöver normalt justeras så att lutningen blir jämn.


1. Klipp isär                   2. Förläng                    3. Förkorta

Anpassa livbredd

Du ökar bredden på ditt plagg genom att klippa isär de halva fram- och bakstyckena mitt på längden, dra isär bitarna så mycket som behövs och tejpa ihop dem med en remsa emellan. Du behöver dra isär vardera stycke ¼-del den ökning du önskar. Om du t.ex. är 4cm större över bröstet än den storlek du vill använda (för att den passar bra på andra sätt) så breddar du varje halvt stycke 1cm.

Om du tvärtom vill göra mönstret smalare så klipper du isär, lägger bitarna omlott så mycket som behövs (¼-del på varje bit här också) och tejpar ihop. Om axelsömmen är sned behöver den i bägge fallen justeras så att lutningen blir jämn.


1. Klipp isär       2. Öka bredden    3. Minska bredden

Anpassa bredd på s-ärmar

S-ärmar är något mer komplicerade att anpassa bredden på. Vill du bara anpassa den upp till en cm räcker det att klippa och ändra bredden på ett ställe i mitten. Vill du anpassa mer är det bättre att klippa upp och ändra bredden på två ställen för att kurvan ska bli bra efter ändringen också.


1. Klipp isär               2. Öka bredden          3. Minska bredden

När du drar isär eller lägger delarna omlott kan du välja att göra det lika mycket upptill och nertill eller mer åt ena eller andra hållet.


1. Bredare upptill              2. Bredare nertill

Om du har ändrat vidden upptill på ärmen så behöver du justera ärmhålet så att det fortfarande passar. Klipp upp och förläng fram- och bakstycket lika mycket mitt på ärmhålet. För varje cm du ändrat på ärmen behöver du ändra ½cm på vardera bak- och framstycke. När du gör det ändras livlängden också. Om du inte vill ha det så, får du justera livlängden lika mycket åt andra hållet, se nedan och ovan under Anpassa livlängd.


1. Klipp isär       2. Bredare ärm      3. Rätt längd     4. Smalare ärm     5. Rätt längd

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *